marți, 7 februarie 2012


Spatiul Sufletului



Psihologul si antropologul Alberto Villoldo, in cartea „Sa refacem trecutul si sa vindecam viitorul, prin recuperarea sufletului” (aparuta la Editura ForYou), ne arata cum, cu ajutorul calatoriei samanice, atent ghidati de un saman, vom citi cateva dintre cartile aflate in „biblioteca vietii” noastre si vom putea scoate la lumina traumele adanc ingropate, unele dintre ele avand la baza experiente traumatizante dintr-o viata anterioara.

Si tot prin intermediul calatoriei samanice, vom scoate la lumina contractele pe care le-am facut la nivel de suflet, binecuvatarile si darurile, samanul invatandu-ne cum sa ne refacem trecutul, putand sa vindecam viitorul, mergand pe urma destinului.

Alberto Villoldo afirma ca a ajuns la concluzia ca recuperarea sufletului prin calatoria samanica va produce vindecarea profunda mai degraba in timpul catorva zile sau saptamani, decat dupa luni si ani de zile si ca, in acelasi fel in care cream bolile psihosomatice, mintea noastra este capabila sa creeze, tot psihosomatic, si starea de sanatate.

Villoldo a cercetat, timp de doua decenii, zonele Amazonului si Anzilor, culturile bastinase din America de Sud, unde existau samani despre care s-a scris ca realizau vindecari miraculoase – atat prin contact direct, cat si la distanta.

A calatorit in lumea lor, „cu mintea de om de stiinta”, dar „pastrand o atitudine deschisa” fata de tot ce ar fi putut sa descopere, a ajuns din laboratul sau din San Francisco pana la samanii incasi din satele junglei amazoniene, in Anzii din Peru – samanii Laika; numarandu-se printre ultimii incasi ramasi, nu au avut multe contacte cu strainii, astfel incat invataturile lor nu au fost „diluate” de catre alte influente din vest.

Acesti samani Laika continua sa practice tehnicile de vindecare pe care stramosii lor le-au cultivat mii de ani si care au fost transmise de la invatator la discipol, in cadrul grupurilor de vindecatori.

Samanii Laika, din America de Sud, impart subconstientul colectiv al omenirii in trei parti, care sunt mai degraba niste „domenii” de energie arhetipala, si anume:

Lumea de Jos – taramul sufletului, unde se pastreaza „arhivele” intregii istorii a rasei umane; aici se afla copilaria si vietile noastre anterioare

Lumea de Mijloc – lumea in care traim, muncim; aici percepem scurgerea timpului in mod liniar – „maine ii va urma intotdeauna lui astazi”

Lumea de Sus – domeniul nevazut al destinului si al spiritului nostru.

Pentru a ne gasi destinul cel mai inalt si a ne putea manifesta menirea si scopul vietii, conform samanilor Laika, trebuie sa invatam sa calatorim in toate aceste trei lumi, pentru a putea recupera partile pierdute ale sufletului, care pot imbraca forme diferite: un copil inspaimantat, o mama chinuita de frici, sau un supraveghetor plin de cruzime; de asemenea, in timpul unei calatorii samanice, ne putem descoperi darurile ascunse pe care le vom putea folosi in Lumea de Mijloc.

Conform samanilor Laika, istoria sufletului nostru este inregistrata intr-un domeniu impartit in patru spatii, fiecare dintre spatii continand cate o „inregistrare”, astfel:

  1. Spatiul traumelor contine inregistrarea traumei originale care a facut ca o parte a sufletului sa ne paraseasca, modificandu-ne cursul destinului; prin calatoria samanica aici vom cauta sursa traumelor, care se poate sa fie ceva ce s-a intamplat cand eram copii, sau chiar un incident intamplat in viata intrauterina; trauma originara revine sub infatisari diferite, devenind recurenta in viata noastra, repetand adeseori un scenariu de pierderi, de lipsuri, absenta iubirii, tradari, parasiri etc.
  2. Spatiul Contractelor – aici vom descoperi promisiunile de suflet pe care ni le-am facut; acestea pot fi promisiuni, angajamente foarte dure, la care am consimtit inainte de a ne naste si de a caror existenta nu suntem constienti; multe au aparut sub stresul si spaima ranirii originare; in acest spatiu putem renegocia termenii unui acord incheiat intr-o formulare nepotrivita, care a dus la suferinte repetate;
  3. Spatiul Gratiei este spatiul in care gasim partea de suflet vindecata si care se poate intoarce la noi, „combustibilul” care ne impinge inainte in viata, aducand bucurie si pace.
  4. Spatiul Comorilor este spatiul in care vom gasi frumusetea, armonia si darurile unice ale sufletului, resursele care ne vor ajuta sa traim plenar.

Recuperarea sufletului si vindecarea acestuia inseamna sa-ti construiesti un stil sanatos de viata, prin eliminarea cauzelor care duc la suferinta sau boli – si apoi sa ne cream un destin caruia sa-i dam un sens.

Mona Georgescu, psiholog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu